24.11.2009

Hrana

Dihorii sunt carnivori si dieta lor trebuie sa fie una specifica acestei categorii de animale. Multa vreme au existat controverse cu privire la alimentatia dihorilor. S-a considerat ca mancarea special conceputa pentru pisici este potrivita si pentru dihori insa aceasta (in special cea ieftina) contine multe proteine vegetale care nu sunt sanatoase pentru dihori intrucat acestia nu isi pot extrage din ele substantele necesare organismului. Totusi, nici o dieta bazata exclusiv pe carne nu este buna. Dihorii salbatici vaneaza si mananca prada vie, deci nu numai carne, ei ingurgiteaza si organe, oase, grasime etc.
Astfel, pentru hranirea dihorului dumneavoastra puteti folosi hrana uscata special conceputa pentru dihori sau, in cazul in care aceasta nu este disponibila, puteti folosi hrana uscata pentru pisici. Aceasta din urma va trebui insa sa fie de calitate foarte buna, nu apelati la tipurile de mancare care se gasesc in orice supermarket sau butic de strada intrucat sunt de calitate foarte slaba si ii vor dauna dihorului dumneavoastra.
Retineti ca o dieta echilibrata a unui dihor trebuie sa contina in principal proteine (obligatoriu de origine animala) in proportie de 30-40% si lipide in proportie de 18-30%. Continutul in fibre trebuie sa fie de maxim 4%. Evitati carbohidratii, fibrele, proteinele vegetale, glutenul, cerealele, porumbul, soia, zaharurile. Verificati compozitia oricarei mancari pe care o achizitionati (fie ea de pisica sau dihor), ea va trebui sa corespunda cu cea descrisa mai sus pentru a evita aparitia problemelor de sanatate la dihorul dumneavoastra. In primii 3-4 ani de viata ai dihorului dumneavoastra, daca optati pentru mancarea de pisica, alegeti sortimente pentru pui de pisica. Dupa aceasta varsta puteti trece la mancarea pentru pisici adulte.
Din cand in cand puteti oferi dihorului si bucatele de carne fiarta, ou fiert, fructe, stafide sau cereale. Totusi, desi foarte apreciate de dihori, aceste rasfaturi nu sunt sanatoase si vor trebui oferite in cantitati foarte mici si destul de rar (in nici un caz zilnic!). NU oferiti dihorului dulciuri, ciocolata, inghetata, chipsuri sau orice alte mancaruri pe care le serviti dumneavoastra! Rezistati tentatiei de a-l rasfata intrucat este in interesul lui.

Mancarea uscata este mai sanatoasa intrucat previne aparitia tartrului si afectiunilor dentare si gingivale. Puteti sa-i oferiti insa dihorului dumneavoastra din cand in cand si mancare umeda (conserve) insa in cantitati reduse si avand grija sa nu o lasati sa se deprecieze (mai ales cand temperatura este ridicata).
Metabolismul dihorilor este foarte rapid si sistemul digestiv foarte scurt, ceea ce inseamna ca ei vor digera foarte, foarte repede si oarecum ineficient mancarea. De aceea este extrem de importanta dieta pe care o oferiti dihorului dumneavoastra. Dihorii vor trebui sa aiba mancare disponibila in permanenta pentru ca vor manca la fiecare 3-4 ore. In general dihorii mananca doar atat cat au nevoie, deci pericolul obezitatii este redus. Alaturi de bolul de mancare (din metal sau plastic) va trebui sa oferiti dihorului dumneavoastra la discretie si un bol cu apa proaspata, mai ales daca mananca mancare uscata. Un dihor care timp de 24 de ore nu bea apa, nici nu va mai manca. Curatati des si temeinic bolurile de mancare si apa.
Dihorul are tendinta sa-si ascunda mancarea. Asigurati-va ca el nu va manca mancarea pe care a ascuns-o pe undeva si care s-a stricat sau a mucegait. Daca ii oferiti mancare uscata, aveti grija sa sigilati bine punga dupa ce o deschideti, dihorii sunt foarte sensibili la deprecierea alimentelor.
In SUA se manifesta in ultimii ani o tendinta din ce in ce mai ampla de a oferi dihorilor o hrana cat mai apropiata de cea pe care dihorul salbatic o mananca in habitatul lui natural: pui de gaina, soareci intregi, omorati inainte de servire. Acest tip de alimentatie are atat sustinatori cat si opozanti. Va sfatuim sa va documentati in amanunt in cazul in care doriti sa adoptati acest gen de alimentatie.
Dieta dihorilor, ca si cea a oricarui alt animal de companie, este de extrema importanta in mentinerea sanatatii. Multe boli isi au originea in alimentatia defectuoasa (tumori la pancreas, diabet, probleme digestive). Acesta este motivul pentru care trebuie sa fiti foarte atenti la hranirea animalului dumneavoastra.

text din http://www.latifa.ro/animale-mici/dihori