02.12.2009

dihori.ro - Hrana


sample image

Necesitatea de a manca foarte des rezulta din cauza metabolismului rapid, plus existentei unui sistem digestiv scurt. Este recomandat sa aiba hrana la indemana in orice moment. Majoritatea mananca numai atat cat au nevoie si nu devin obezi daca au acces la alimente de calitate. Apa trebuie schimbata de cateva ori pe zi.

Mancarea uscata este cea mai buna alegere, fiind usor de depozitat, fara a exista riscul sa se altereze.

Recomandari pentru alimentatia unui dihor:

- proteina (bruta) 30-40%;

- grasimi (animale, nu vegetale) 20-30%;

- carbohidrati (glucide) sub 3%.

Schimbarea marcii de mancare trebuie sa se faca gradual, amestecand alimentele vechi cu cele noi. Puilor e recomandat sa li se dea mai multe tipuri de mancare, pentru a se obisnui cu ele, unii dintre ei fiind foarte incapatanati cand vine vorba de alimente noi, mai ales daca boabele lor favorite nu mai exista.

Multi ani, veterinarii recomandau mancarea pentru pisici, insa, in urma unor noi studii, s-a descoperit ca nu este total indicat. Daca totusi nu considerati ca merita mancarea speciala pentru dihori (mrrr!), mancarea de pisica este acceptabila, atata timp cat este o marca de calitate si indeplineste conditiile de mai sus.

Pentru ca dihorii nu tolereaza lactoza, este contraindicat sa le dati lapte. In orice caz, daca aveti de a face cu un caz de ‘cerseala’ cronica (cum e cazul dihorilor mei), puteti sa le dati un capacel o data pe saptamana.

Dulciurile ar trebui date cu moderatie. Aici intervin, precizand ca la noi pe piata nu se gasesc treats-uri speciale, care sa nu le afecteze sanatatea. Puteti folosi oua fierte (tari) sau bucatele de carne fiarta (pui). Dihorilor le plac foarte mult dulciurile, si, desi majoritatea carnivorilor nu au simtul gustului prea dezvoltat, ei sar in sus cand miros ciocolata! Tipica americanilor este mentalitatea de a da dihorilor stafide, lucru total nerecomandat, fiind un aliment bogat in fibre si glucide. Ei simt gustul foarte putin, dar le mananca pentru ca sunt moi. DECI: nu le serviti dulciuri!

Concluzie: Recomand Ferret Food (se gaseste in petshopuri, in jur de 16 RON cutia) si supa speciala pentru dihori :)

Reteta

- jumatate de cana bobite uscate speciale pentru dihori (nu este recomandat dihorilor care au insulinom - tumoare pe pancreas);

- 2, 3 tablete papaya (ajuta la digestie);

- 2 copane de pui, fierte bine si dezosate;

- 2 cani de supa (apa in care ati fiert puiul);

- 1 ou fiert (nu inlaturati coaja, este bogata in calciu);

- 1 tableta de calciu 500 mg;

- un sfert de cana mancare pentru pisici (pui).

Puteti fierbe puiul si oul in acelasi bol. Dupa ce sunt gata, adaugati-le in blender impreuna cu tabletele de papaya, calciu si mixati pana se pulverizeaza. Adaugati grauntele la sfarsit si completati cu apa de supa atat cat este necesar. Tineti continutul in blender timp de aproximativ 3 minute, pana obtineti o pasta. Puteti sa stocati mancarea in tavite pentru cuburi de gheata la congelator (acoperita cu pungi de plastic). Fiecare cub este echivalentul unei portii.

In cazul dihorilor deshidratati, puteti adauga 90g Potasiu (1 tableta), iar celor care sufera cu glanda suprarenala 1 tableta de Vitamina E.

Aceasta supa este binevenita daca dihorul dumneavoastra este bolnavior (probleme de digestie, ghemotoace de blana etc), dar si atunci cand doriti sa ii diversificati alimentatia.